Carminat TomTom (Renault beépített navi)
- This topic has 304 hozzászólás, 28 résztvevő, and was last updated 9 years, 4 months telt el by
Gyurci.
- SzerzőBejegyzés
- 2011. február. 25. péntek-09:33 #25133
ficko
FelhasználóDupi!
Akkor valami nem kerek. Mert a menüpont nevében is benne van, hogy: – FIGYELMEZTETÉS, ha gyorsabban megy a megengedettnél.
Tehát az, hogy ott a pipa, vagy nincs ott, ennek csak a figyelmeztető hangot kell befolyásolnia. Azaz vagy figyelmeztet,vagy nem.Nálam a figyelmeztető hang ki van kapcsolva, de a sebességhatár táblácska ott van és működik is úgy, ahogy kell. ha túllépem a sebességet szint vált és villog.
Volt már, mikor én is bekapcsoltam a hangjelzést, akkor jelzett, de engem is zavart, mert ha csak kicsivel is átléptem, már jelez. Sajnos olyat itt nem lehet állítani, hogy mekkora túllépés esetén figyelmeztessen csak. Ezért kikapcsoltam a hangjelzést.
De…. az ikon ott maradt és működik, úgy ahogy kell.Ha nálad a hangjelzés kikapcsolásával az ikon is megszűnik, az szerintem nem normális dolog. Fogalmam sincs mitől lehet.
Nem is találtam egyenlőre olyan lehetőséget, ahol magát a sebesség ikont ki, avagy be lehetne kapcsolni.Nem tettél véletlenül pipát ugyanitt a – Legtöbb menüopció elrejtése vezetés közben – mellé?
üdv.: F.
2011. február. 25. péntek-17:42 #25134dupi
Felhasználóficko Mondta
Dupi!
Akkor valami nem kerek. Mert a menüpont nevében is benne van, hogy: – FIGYELMEZTETÉS, ha gyorsabban megy a megengedettnél….Nos való igaz, előjött a sebességhatárt jelző tábla, de valami nem kerek, mert csak a főbb utakon látszik és sok helyen
abszolút hülyeségeket mutat. Előfordult, hogy ahol 90-nel lehet menni, 30-at jelzett, vagy éppen 60-at, ahol meg 60-as tábla van kitéve, ott 90-et mutatott. Ez itt mifelénk, illetve a M0-ás itteni szakaszán volt.
Eddig mindenhol csipogott, most meg hülyeségeket csinál, igaz most néma. Szerintem a térképpel lehet vmi, nem tudom.
Nincs kedvem vacakolni vele, hogy visszategyem a korábbi térképet mentésből és azzal is megnézzem, de emlékezetem szerint nem volt ilyen probléma, hiszen ezeken az útvonalakon majd minden nap járok és feltünt volna.
Komolyan ha nem garis volna az egész, gondolkodnék rajta, hogy az eredeti helyére egy IGo-s masinát szereljek, még akkor is, ha egy csomó pénz kidobását jelentené. Na mindegy, ez van…
üdv: dupi2011. február. 26. szombat-11:13 #25135ficko
FelhasználóSzia dupi!
A térképfrissítés óta még nem mentem, de ma a kíváncsiságom által hajtva csináltam egy rövid próbakört.
Leteszteltem, hogy rendesen működik-e a sebességhatár kijelzés, mert fölvetetted, hátha az új térkép rossz.Nem rossz. Nálam működik rendesen. Elindultam 50 km/h (lakott terület) majd következett a 90 km/h utána egy 40 km/h korlátozás, újra 90 km/h, majd egy 60 km/h-ás korlátozás. Mindenütt tökéletesen működött. Visszafelé is.
Említetted, hogy nálad megakadt a letöltés, illetve valamit át is kellett nevezned…….lehet, hogy ez kavart be?
Nálam hiba nélkül lejött a frissítés nem voltak ezek a jelenségek.üdv.: F.
Jól elbeszélgetünk egymással.:) A többiek biztos a Bahamákon nyaralnak (telelnek) :)))
2011. február. 26. szombat-16:23 #25136dupi
Felhasználóficko Mondta
Szia dupi!
A térképfrissítés óta még nem mentem, de ma a kíváncsiságom által hajtva csináltam egy rövid próbakört.
Leteszteltem, hogy rendesen működik-e a sebességhatár kijelzés, mert fölvetetted, hátha az új térkép rossz.
Nem rossz. Nálam működik rendesen. Elindultam 50 km/h (lakott terület) majd következett a 90 km/h utána egy 40 km/h korlátozás, újra 90 km/h, majd egy 60 km/h-ás korlátozás. Mindenütt tökéletesen működött. Visszafelé is.
Említetted, hogy nálad megakadt a letöltés, illetve valamit át is kellett nevezned…….lehet, hogy ez kavart be?
Nálam hiba nélkül lejött a frissítés nem voltak ezek a jelenségek.
Jól elbeszélgetünk egymással.:) A többiek biztos a Bahamákon nyaralnak (telelnek) :)))Hát el vagyunk mint a befőtt:-)
A többieknek már nincs is meg a tomtom, biztosan azért nincsenek itt.
Ezek szerint én jártam olyan helyen, ahol nem jól mutatja a megengedett sebességet, majd még tesztelem.
Amit törölnöm kellett, az gondolom egy korábbi verzióból maradhatott bent, vmi POI fájl volt. Sztem nincs a kettő összefüggésben.
Azért kiváncsi lennék, a többieknek működik a TMC? Az egy dolog, hogy a készülék most már képes venni a jeleket, de
van-e információ rajta? A magyar viszonyokat ismerve nem csodálkozom, ha nincs, vagy csak ritkán.
F. merre laksz?
dupi2011. február. 27. vasárnap-09:30 #25139
GyurciAdminisztrátor@ dupi Akkor már zöld a pötty, csak eseményeket nem tölt le?
2011. február. 27. vasárnap-11:49 #25141dupi
FelhasználóGyurci Mondta
@ dupi Akkor már zöld a pötty, csak eseményeket nem tölt le?
Szia Gyurci!
Igen folyamatosan zöld a pötty, nem csak nálam, hanem Fickónál is.
Viszont nem tudom mikor kell neki infot adni, ha megtervezett útvonalam van, vagy mindig az összes
infot meg kell jelenítenie. Szóval info az nincs csak zöld pötty, de lentebb irtam, hogy nem biztos hogy a
mi készülékünkbe van a hiba.
dupi2011. február. 27. vasárnap-18:41 #25142mzsf
FelhasználóHello!
Nekem mindig is zöld volt a pötty, de csak az ország északi részén (M3). Szeged felé csak keresett végig. Arra gondoltam, hogy valami erős szlovák jelet fog, de ez magyarországi információt nyilván nem tartalmaz.2011. február. 28. hétfő-07:47 #25144
GyurciAdminisztrátor@ dupi, mzsf És hogyha manuálisan megadjátok a frekvenciát? http://goo.gl/n028R
2011. február. 28. hétfő-18:26 #25147dupi
FelhasználóGyurci Mondta
@ dupi, mzsf És hogyha manuálisan megadjátok a frekvenciát? http://goo.gl/n028R
@Gyurci
Nem próbáltam így. Szerintem ha zöldre vált, akkor az adót érzékeli, hogy infót kap-e az más tészta.
Ma bent jártam a Róna utcában kétszer is, mindannyiszor eltünt a zöld pötty, csak amikor a Nagy Lajos kir. úthoz értem, akkor jött vissza.Mit kell rendes működésnél látnom a kijelzőn? A forgalmi információk menüben kell lenni valaminek?
Működött már valakinél egyátalán?@fickó
Néztem a sebességjelzőt. A főbb útvonalakon – amit nálam sárgával jelez – teszi ki, illetve az autóutakon és autópályákon.
A le- és felhajtókon hülyeségeket ir, meg sok más helyütt pl. 60-as táblánál nem irja ki, tehát 50-nek veszi, no meg az M3 és M2 között az M0-son 80-at ir, pedig 110 a megengedett. Igaz ezt sokan nem is tudják, mert vagy a felhajtón mennek, vagy a Megyeri-híd felől és ott 80 van megengedve, de a főpályán 110. Az M2-től a híd felé kezdődik a 80, ill. ellenkező irányból ott ér véget, de külön nincs jelezve. No meg sok egyéb 40-es korlátozást sem jelez. Dunakeszi Auchantól megy egy út a régi kettes felé, ott 90-et ir ki, de végig 60-as tábla van kint. Nagy káosz az egész.
Szerintem ez elég gáz így, a térkép amúgy jó lenne, de a sebesség jelzés, legalábbis az említett szakaszokon pocsék.
TMC-ről lásd fentebb…dupi
2011. február. 28. hétfő-20:58 #25148mzsf
FelhasználóHello Miskolcon 102,3-n kipróbáltam. Pikk-pakk zöld lett, de semmi infó. A próba kedvéért egy Miskolc-Budapest-Szeged útvonalat töltöttem be, de semmi. Egyébként nyáron egyszer a Dunántúlon egy rövid útszakaszon volt közlekedési infó. A megfelelő menü pontban kiírta, hogy az útvonalon nincs akadály (vagy valami hasonlót).
Vettem egy 4 Gb-s kártyát, gondoltam csinálok egy másolatot, és azt használom, továbbá arra teljes Európa is ráfér majd.
sajnos nem sikerült a másolat, hogyan csináljam.
A TOMTOMHOME felismeri, ajánl frissítést, meg minden, de a kocsi azt írja ki, hogy nincs jogosultságom ehhez a térképhez. Semmi hack, meg lopott térkép nem volt.
Van ötlet?
Először az üres kártyát a navigációval megformáztam, majd azt használtam.2011. március. 1. kedd-08:37 #25149ficko
FelhasználóSziasztok!
Összegezzük akkor, hogy mit is tudunk a carminat készülékről TMC ügyben. Hisz hónapok óta beszélgetünk róla és sok minden kiderült már. DAPRA már sokat kiderített jó ideje a dologról.
Tegnap körbetelefonáltam újra az érintetteket.1./ A TomTom, Magyarországra nem rendelte meg a szolgáltatást a carminat készülékhez, mert ez esetben (mivel beépített készülékről van szó) a Renault kell, hogy ezt megtegye. (Fölmerül bennem az, hogy ez miért így van- no de ez már egy másik mese)
2./ A készülék minden bizonnyal alkalmas a TMC vételére, de ez még kevés, mert a szoftvernek és a térképnek is alkalmasnak kell lenni erre. (Feltételezzük, hogy alkalmas)
3./ A TMC szolgáltató nálunk a TrafficNav Kft. A RENAULT nem rendelte meg a Trafficnav Kft-nél a szolgáltatást ezidáig.
A Renault és a Trafficnav is azt az információt adja, hogy folynak a tárgyalások. Megjegyzem, a Trafficnav boldogan kötne szerződést és szolgáltatna- de ez teljesen logikus ugye, hisz abból élnek.
4./ Dapra információiból azt érzékeljük, hogy a Renault húzza az időt. (Mint olvashatjuk, Ő már beszélt a RENAULT prágai képviseletével is.)
5./ Az, hogy a zöld pötty megjelenik, az semmit nem jelent – azaz ez még nem azt jelenti, hogy működik.
A pötty nálam is megjelenik többször. Ugye ezt már mindannyian tudjuk, hogy pl. M7-en a Balaton környékén, Komárom megyében pár helyen, Az M6-on és Szekszárd környékén is láttam már. Sőt a lakóhelyemen a garázsból kiállva is volt már, hogy megjelent néha.
Tavaly tévedésből (“egy hiba folytán”) még forgalmi információt is adott néhol.(Trafficnav. infoja) Ezt megerősítem, mert egy alkalommal én is meg tudtam nézni a forgalmi információkat zöld pöttynél – ekkor azt mutatta, hogy nincs esemény az útvonalamon.Ennek az ismereteknek a tudatában Dapra már tett intézkedéseket. (Levél a RENAULT-nak, majd ha letelt az általa tűrésnek adott 15 nap, akkor levél a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek)
efzoltan is írt az NFF-nek- Ő fölvetette, hogy írjunk mindannyian- de senki nem reagált rá.Megnéztem a RENAULT Fluance brossúrájában ( http://www.renault-local.hu/pdf/brossura/brossura_fluence.pdf) mit ígérnek.
Ez olvasható ott:
A Renault Fluence kínálta megfizethető
áru színes, integrált navigációs rendszer
rendkívül könnyen kezelhető és frissíthető.
Útvonaltervezés, traffipaxok, közlekedési
információk, magyar nyelvű menüvel és
irányítással.A carminat kezelési útmutatójában ( http://www.e-guide.renault.com/CarminatTomTom/HUN/859.pdf)
ez olvasható a 27. oldalon bekeretezve:
A „Forgalmi információk” szolgáltatás rendelkezésre állása az adott országtól függ.Ezt a kezelési útmutatót ugyebár már csak akkor olvashatjuk, ha megvettük az autót. (annak tudatában, amit a brossúrában olvastunk a carminat képességeiről)
Tehát találgathatunk, próbálkozhatunk………….a Trafficnav jelen pillanatban nem szolgáltat a carminatra!
Itt találhattok információkat: http://www.trafficnav.co.uk/hu/faq_1.htmFöltennék én is újra kérdéseket:
@Gyurci Más készülékeknél, más térképekkel is így működik ez? (térképfrissítés) Pl. IGO-nál? (ott is újratelepítést jelent a frissítés, ott is eltűnnek a kedvencek és az utoljára látogatott helyek, az “otthon”?)
carminatosok: Nektek megtalálható valahol ez a fájl: mapsettings.cfg , mert nálam nincs ilyen.
ui: Bocs, ha netán elgépelésem van a beírásomban, most nincs időm visszaolvasni.
2011. március. 1. kedd-15:01 #25151
GyurciAdminisztrátor@ fickó Jó kérdés. Carminat szoftverben van-e mapsettings.cfg. Amúgy meg ha nincs megállapodás a Trafficnav és a gyártó között, akkor a zöld pötty csak azt jelenti hogy vételkész a cucc (bocs, de már régen elvesztettem a fonalat, hogy ki és mit nem rendelt meg).
2011. március. 1. kedd-16:40 #25153ficko
FelhasználóGyurci Mondta
(bocs, de már régen elvesztettem a fonalat, hogy ki és mit nem rendelt meg).
:))) Ezt megértem.:)
2011. március. 1. kedd-21:15 #25155dupi
FelhasználóNa akkor várhatunk még a TMC működésére.
@Fickó
Ma a Külső-szilágyi úton jártam, a sebességhatárt 50-nek jelezte, holott végig 60-as táblák vannak kint.
Nagy kalap a térkép ezen része. Elég elkeserítő.2011. március. 3. csütörtök-09:20 #25159ficko
FelhasználóFigyelni fogom a sebesség határokat, hogy nálam jól működik-e.
Igen sajnos várunk csak, most már tavaly nyár óta.
Azt hiszem a Renault-nak nem éri meg megrendelnie ezt a szolgáltatást, mert nagyon kevesen vagyunk. Ez látszik ennek a fórumnak a forgalmából is. Talán 4-5-en vagyunk itt carminattal rendelkezők?
De így nem is leszünk többen.Eddig 5 Renault autóm volt, de egyre inkább erősödik bennem, hogy a következő autóm nem Renault lesz……és bármely típusnál az is kizáró ok lesz, ha TomTom navigáció van benne.
Mint egyszer már említetten hál istennek nagy a választék és vannak ezeknél komolyabb cégek is.
Mindkét céget minősíti ez a helyzet. Nem értem a TomTom-ot sem, ha minden készülékére előfizette a magyarországi TMC szolgáltatást, akkor a minden készülékbe miért nem tartozik bele a Carminat!?Még egyszer megkísérek választ kicsikarni valakitől, akinek már volt más rendszere.:)
Más navigációs rendszereknél is hasonló a térképfrissítés, mint a TomTom-nál?
Nevezetesen: A térképfrissítés címszó alatt az történik a TomTom carminat-nál, hogy letörli a régi térképet és mint egy új térképet feltelepíti az aktuálisat.
Ez által 0-ról indul minden. Nincs “OTTHON”, eltűnnek a KEDVENCEK, eltűnnek az UTOLJÁRA LÁTOGATOTT HELYEK, és még ki tudja mi minden.Ez ugye olyan jelenség, mintha a számítógép operációs rendszerének frissítésekor legyalulná a meglévőt és újra kellene telepíteni a frissítésekkel felvértezettet. Ez után hetekig telepíthetnénk az összes programot, amit addig használtunk.
Nem vagyok számítástechnikai szakember, de hogy ez így nem normális, az biztos!
No ezt szeretném megtudni, hogy más rendszereknél is ilyen “nem normális” módon történik mindez?üdv.: F.
- SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.